First Novel

First Novel
Mujahadah Cinta

Tuesday, 9 October 2012

KAU SAHABAT ABADI

SAHABAT, KAWAN, TEMAN, RAKAN semua membawa maksud yang sama dan serupa. Bezanya bagaimana seseorang itu BERSAHABAT, BERKAWAN, MENJADI TEMAN atau MENJADI RAKAN. Menurut penilaian saya sendiri, SAHABAT adalah seseorang yang sangat rapat dengan kita dan seseorang yang CUKUP MEMAHAMI, yang sentiasa cuba MENERIMA dan MEMBERI. Apabila kita susah, sedih dan kecewa, dia menjadi TAMAN yang sentiasa mewarnai hati. Tidak kiralah ketika itu bagaimana pun keadaan kita. Dia tidak pernah meninggalkan. ITU SAHABAT! Bila kita tengok wajahnya, ketenangan menjalari disegenap pelusuk jiwa. Tanpa ada rasa ragu dan sangsi. Sentiasa MEMPERCAYAI walau dia mendengar pelbagai cerita tentang kita kerana dia KENAL dan CUKUP KENAL siapa kita.
 
KAWAN pula hanya sekadar kawan yang TIDAK mengenali kita sepenuhnya. Hatinya dan kasih sayangnya pada kita juga cepat berubah mengikut peredaran masa. Berhubungan atau tak, sedikitpun tidak menjadi masalah pada dia dan kita.
 
TEMAN & RAKAN pula adalah sinonim dengan TEMAN dan RAKAN sekerja, sekuliah dan yang sama waktu dengannya. Juga TIDAK mengenali kita dengan sepenuhya. Hanya sekadar akrab apabila bersama.
 
Pada saya sendiri, hakikat PERSAHABATAN itu sangat indah. Kerana seorang SAHABAT yang cukup mengenali diri kita dengan sebenarnya kita adalah SAHABAT yang mampu menerima KELEMAHAN dan KEKURANGAN kita tanpa sedikitpun dia TIDAK PERNAH mahu meninggalkan kita bersendirian. Yang selesa apabila bercerita dan sentiasa memberi kata semangat apabila kita ditimpa duka. Yang MEMBANTU saat kita memerlukan tidak kira dari segi dan aspek apa sekalipun. Yang sentiasa BERTANYA khabar kita dan yang SENTIASA memaniskan wajahnya apabila bersama kita. Seorang SAHABAT tidak akan sekali-kali menceritakan kisah kita pada sesiapa pun apabila dia telah diamanahkan untuk menyimpannya. Seorang SAHABAT juga tidak akan menyimpan segala rasa sangsi kepada kita dan sentiasa meniupkan ukhuwwah agar lebih erat dan sempurna.
 
Seorang yang bergelar SAHABAT, TIADA galang gantinya. Pergilah ke seluruh pelusuk dunia sekalipun, dia tetap SAHABAT. SELAMANYA dia SAHABAT. Bila dia DEKAT, terasa mencintai dan saat dia JAUH teasa merindui. Itulah SAHABAT. Kehadirannya sentiasa DIDAMBA. Kehilangan dia selalu DIRINDUI.
 
Tidak saya nafikan, saya punya kawan-kawan yang dekat dengan jiwa saya. Tetapi untuk menobatkan mereka sebagai SAHABAT, belum mampu bagi saya. Kerana ERTI SAHABAT amat besar dan bermakna. Tetapi, tidak saya sangkal, kehadiran mereka membawa seri. Cuma untuk mewarnai sekeping hati, mereka juga belum mampu. Saya tidak mengharapkan seorang SAHABAT yang SEMPURNA. Cukuplah SEKADARNYA dan yang PALING PENTING, dia dan saya bersama mencipta CITA dan CINTA atas PERSAHABATAN LILLAHITA'ALA.
 
Bersama-sama melakar WACANA KEHIDUPAN agar lebih indah terarah berpandukan SYARIAT dan bersama MENJIWAI antara SATU SAMA LAIN.


KAU SAHABAT ABADI..

Saat bertentang mata,
Senyum indah terbias di wajah,
Bertukar leretan senyuman,
Kau hulurkan salam ukhuwwah,
Lebih mengeratkan,
Tautan pipi sunnah Nabi.


Kau pandu aku menuju Ilahi,
Lantas kau ukir cerita abadi,
Bersama...
Kau pamerkan pada ku,
Indahnya biasan syurga,
Dan kau pinta aku turut sama berdoa,
Agar ikatan masih utuh ketika di 'sana'.


Pesananmu sentiasa memekar hati,
Mewarnai seri hari,
Titipan demi titipan,
Kau kirimkan,
Mengecap redha Ilahi,
Dan demi sebuah ikatan hati.Kau Sahabat Abadi..
Saat berjauhan kau tidak melupakan,
Malahan kau semakin berdekatan,
Membelah jiwa hati,
Dengan runtunan cinta Rabbi,
Seribu macam dakwah kau tarbiyahkan,
Sejuta kata hikmat kau lafazkan,
Walau hanya sekadar cebisan taipan.


Saat kau diuji duka,
Kau sentiasa menghadiahkan tawa,
Walau galau kau redha,
Kerana kau serahkan sepenuhnya pada Illah,
Bahuku kau jadikan curahan air mata,
Bersama...
Bersatu tangisan kita. 

Saat aku diduga derita,
Kau sentiasa ada mereda gelisah,
Kau pinjamkan ketabahan,
Melalui sentuhanmu dan pancaran mata,
Kau ucapkan kata cinta,
Padaku juga Rasul dan DIA. 

Saat kita sama berjaya,
Kau genggam tanganku gembira,
Bersama...
Kau janji kita kan selamanya,
Kerana..
Jiwa kau telah Allah pateri,
Dengan jiwaku berpadu hati,
Kataku...
Kau Sahabat Abadi.


Sahabat Abadi : Aimuni Marjono

 

No comments:

Post a Comment